Kamionka - czym nas zachwyca?
Kamionkowa zastawa stołowa – co ją wyróżnia?
Trendem, który aktualnie kradnie serca co raz większej części z nas, jest powrót do natury, tradycji, słabość do wszystkiego co surowe i co kojarzy się z otaczającą nas przyrodą.
Kamionka jest surowcem, który w ten trend wpisuje się doskonale! Produkty z niej wykonane stanowią idealne dopełnienie naturalnych aranżacji najmodniejszych kuchni, jadalni, a przede wszystkim stołów.
Piękna, surowa forma, nieidealne wykończenie, indywidualność każdego z produktów, to cechy, które urzekają miłośników „powrotu do przeszłości” i nawiązania do natury.
Jak powstaje kamionka?
Kamionka to rodzaj ceramiki, która powstaje z połączenia gliny, szamotu, soli oraz piasku kwarcowego. Wypalana jest w temperaturze 1230-1300 st. C, dzięki czemu zyskuje wyjątkową trwałość i odporność na uszkodzenia.
Kolory, w jakich prezentuje się ostatecznie, to efekt pokrywania surowych wyrobów sproszkowanymi minerałami, dzięki czemu po wypalaniu, na powierzchni naczyń kamionkowych, powstaje przyciągająca uwagę „szklista polewa”.
Talerze z kamionki, czy inne elementy zastawy kamionkowej to naczynia, które z całą pewnością będą nam służyć latami, ze względu na ich wysoką odporność na uszkodzenia, czy ubicia brzegów.
Dodatkowo kamionka jest nieprzesiąkliwa, odporna na działanie kwasów, ma świetne właściwości termoizolacyjne, a w dodatku jest ekologiczna, bo wytwarzana jedynie z naturalnych składników.
Kamionka dawniej
Kamionka od lat cieszyła się dużą popularnością, jako surowiec stosunkowo łatwo dostępny i tańszy w wykorzystaniu do produkcji naczyń, niż np. porcelana.
Była hitem naszych babć, które chętnie wykorzystywały naczynia kamionkowe do wyrobu kiszonek – kiszonej kapusty, ogórków, czy do przechowywania żywności. Z pewnością decydował o tym fakt, że kamionka nie wpływa na walory smakowe i zapach potraw, a skutecznie zabezpiecza je przed czynnikami zewnętrznymi. Ogromną zaletą tych naczyń jest również to, że nie wchodzą one w reakcje chemiczne z artykułami spożywczymi.
Dzięki wyjątkowym właściwościom termoizolacyjnym, naczynia kamionkowe świetnie sprawdzają się do serwowania ciepłych napojów – w końcu kto z nas nie zna kultowych kamionkowych kubków do grzanego wina?
Naczynia kamionkowe dawniej pełniły głównie rolę praktycznej ceramiki, natomiast dzisiaj…
Współczesne wykorzystanie kamionki
Kamionka w nowoczesnym wydaniu, zachwyca swoją estetyką i oryginalnością.
Kamionkowa zastawa stołowa to element wyposażenia domu, który przyciągnie uwagę największych koneserów aktualnych trendów i pasjonatów nietuzinkowych rozwiązań wnętrzarskich.
Współczesne naczynia kamionkowe to niebanalna kolorystyka, nieregularne formy, ręczne zdobienia, wzornictwo nawiązujące do natury i wyjątkowość w niedoskonałości.
Niezwykle ważna jest też ich niepowtarzalność, ze względu na to, że w większości przypadków, produkowane są ręcznie – na próżno więc szukać dwóch takich samych elementów zastawy kamionkowej.
Wszystkie te cech sprawiają, że kamionkowa zastawa stołowa wpisuje się idealnie w aktualne trendy i wiedzie prym pośród najmodniejszych naczyń ceramicznych.
Komentarze
Brak komentarzy w tej chwili!
Zostaw swój komentarz