Kamionka - czym nas zachwyca?

person Wysłane przez : Ola list w: Root dnia: comment Komentarz : 0 favorite Wyświetlenie: 304

Kamionkowa zastawa stołowa – co ją wyróżnia?

Trendem, który aktualnie kradnie serca co raz większej części z nas, jest powrót do natury, tradycji, słabość do wszystkiego co surowe i co kojarzy się z otaczającą nas przyrodą.

Kamionka jest surowcem, który w ten trend wpisuje się doskonale! Produkty z niej wykonane stanowią idealne dopełnienie naturalnych aranżacji najmodniejszych kuchni, jadalni, a przede wszystkim stołów.

Piękna, surowa forma, nieidealne wykończenie, indywidualność każdego z produktów, to cechy, które urzekają miłośników „powrotu do przeszłości” i nawiązania do natury.

Jak powstaje kamionka?

Kamionka to rodzaj ceramiki, która powstaje z połączenia gliny, szamotu, soli oraz piasku kwarcowego. Wypalana jest w temperaturze 1230-1300 st. C, dzięki czemu zyskuje wyjątkową trwałość i odporność na uszkodzenia.

Kolory, w jakich prezentuje się ostatecznie, to efekt pokrywania surowych wyrobów sproszkowanymi minerałami, dzięki czemu po wypalaniu, na powierzchni naczyń kamionkowych, powstaje przyciągająca uwagę „szklista polewa”.

Talerze z kamionki, czy inne elementy zastawy kamionkowej to naczynia, które z całą pewnością będą nam służyć latami, ze względu na ich wysoką odporność na uszkodzenia, czy ubicia brzegów.

Dodatkowo kamionka jest nieprzesiąkliwa, odporna na działanie kwasów, ma świetne właściwości termoizolacyjne, a w dodatku jest ekologiczna, bo wytwarzana jedynie z naturalnych składników.

Kamionka dawniej

Kamionka od lat cieszyła się dużą popularnością, jako surowiec stosunkowo łatwo dostępny i tańszy w wykorzystaniu do produkcji naczyń, niż np. porcelana.

Była hitem naszych babć, które chętnie wykorzystywały naczynia kamionkowe do wyrobu kiszonek – kiszonej kapusty, ogórków, czy do przechowywania żywności. Z pewnością decydował o tym fakt, że kamionka nie wpływa na walory smakowe i zapach potraw, a skutecznie zabezpiecza je przed czynnikami zewnętrznymi. Ogromną zaletą tych naczyń jest również to, że nie wchodzą one w reakcje chemiczne z artykułami spożywczymi.

Dzięki wyjątkowym właściwościom termoizolacyjnym, naczynia kamionkowe świetnie sprawdzają się do serwowania ciepłych napojów – w końcu kto z nas nie zna kultowych kamionkowych kubków do grzanego wina?

Naczynia kamionkowe dawniej pełniły głównie rolę praktycznej ceramiki, natomiast dzisiaj…

Współczesne wykorzystanie kamionki

Kamionka w nowoczesnym wydaniu, zachwyca swoją estetyką i oryginalnością.

Kamionkowa zastawa stołowa to element wyposażenia domu, który przyciągnie uwagę największych koneserów aktualnych trendów i pasjonatów nietuzinkowych rozwiązań wnętrzarskich.

Współczesne naczynia kamionkowe to niebanalna kolorystyka, nieregularne formy, ręczne zdobienia, wzornictwo nawiązujące do natury i wyjątkowość w niedoskonałości.

Niezwykle ważna jest też ich niepowtarzalność, ze względu na to, że w większości przypadków, produkowane są ręcznie – na próżno więc szukać dwóch takich samych elementów zastawy kamionkowej.

Wszystkie te cech sprawiają, że kamionkowa zastawa stołowa wpisuje się idealnie w aktualne trendy i wiedzie prym pośród najmodniejszych naczyń ceramicznych.

Komentarze

Brak komentarzy w tej chwili!

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
Rejestracja nowego konta