Naczynia do serwowania
Naczynia do serwowania – półmiski, salaterki i patery
Naczynia do serwowania – piękny zestaw zarówno na co dzień, jak i od święta
Zarówno podczas oficjalnych kolacji, jak i rodzinnych obiadów czy codziennych posiłków warto stawiać na spójną zastawę stołową. W przypadku bardziej formalnych okazji jest ona kapitalną, wszechstronną dekoracją, która nie tylko odznacza się swoją funkcjonalnością, ale pozwala odpowiednio przyjąć gości. Czują się oni wtedy bardziej zaopiekowani, a także docenieni.
W przypadku dużych zjazdów rodzinnych komplet naczyń pozwala na zapewnienie wszystkim osobom takiego samego zestawu. Nie warto jednak zapominać w tym wszystkim o eleganckich naczyniach do serwowania dań, które nie tylko stanowią ważny element wyposażenia jadalni, ale również pomagają w przygotowaniu i podaniu gościom pysznych posiłków. Wyjątkowe naczynia do podawania przystawek, zup, dań głównych czy deserów podkręcą oprawę stołu i zrobią wrażenie na gościach.
W sklepie Lanola będziesz w stanie znaleźć piękne wyglądające wyroby wysokiej jakości do serwowania posiłków, przystawek i przekąsek. Skompletuj swój zestaw obiadowy z pomocą takich elementów, jak:
-
półmisek na przekąski;
-
półmisek na wędliny;
-
duże półmiski na dania główne;
-
salaterka;
-
sztućce;
-
patera na ciasto;
-
patera na owoce;
-
waza do zup;
-
patera na przekąski.
Półmiski – uniwersalne naczynia do wszelkich potraw
W zależności od swojej wielkości, kształtu oraz głębokości półmiski można wykorzystać do podawania potraw wszelkiego rodzaju. To właśnie dlatego powinny być one częścią wyposażenia każdej kuchni oraz jadalni. Dla przykładu półmisek głęboki będzie odpowiednim naczyniem do podawania mięs czy ryb, a także zapiekanek. Można w nim umieścić także ryż czy ziemniaki, które później mogą nakładać sobie goście. Półmisek owalny nada się do wyłożenia dodatków, np. serów, wędlin, oliwek, dipów czy innych przekąsek, a półmisek na sałatki to kolejny przykład, jak przydatne może okazać się to naczynie.
Półmiski do serwowania dostępne są w wielu kolorach oraz kształtach, dzięki czemu każdy będzie w stanie uzupełnić nimi swój zestaw do serwowania. Nie bez przypadku są one powszechnie wykorzystywane w gastronomii – to nie tylko ozdobne naczynia do serwowania przekąsek, ale przede wszystkim niezwykle praktyczny dodatek do wielu posiłków niezależnie od okazji i pory dnia.
Salaterki – sałatki i dania podane ze stylem
Wbrew swojej nazwie salaterki są o wiele bardziej zróżnicowanym naczyniem, niż może się to wydawać na pierwszy rzut oka. Owszem, salaterka do sałatek jest najczęściej spotykanym typem – można w niej z łatwością wymieszać zróżnicowane składniki i podać je w estetycznej formie. Warto jednak pamiętać, że podawanie sałatek nie jest jedyną ważną funkcjonalnością.
Salaterki świetnie nadadzą się np. do podawania makaronu, a także dań z makaronami czy sporą ilością sosu. Duża salaterka może także pełnić funkcję serwisową do dań głównych. Z drugiej strony, w mniejszych szklanych lub ceramicznych egzemplarzach możesz podawać desery, które będą w takiej formie wyglądać estetycznie i smakowicie.
Wazy – wygodny i stylowy sposób na podawanie zup
Szykowna waza stanowi integralny element każdej zastawy. Pozwala wyeksponować jej styl, w tym inne jej elementy, np. misy, talerze, miseczki czy sztućce. Stylowe wazy pozwalają na wygodne serwowanie zup – goście mogą nałożyć sobie dowolną jej ilość, a zupa cały czas znajduje się na stole. Jest to bez wątpienia podstawowe naczynie do serwowania potraw w każdym domu.
Patery – serwuj owoce, desery, słodkości i popisowe dania jak szef kuchni
Dobrej jakości patery i tace sprawdzają się w wielu różnych sytuacjach i powinny stanowić asortyment każdej jadalni. Dla przykładu obrotowa patera na ciasta pozwoli kapitalnie zaprezentować tort czy inny wypiek reszcie gości. Specjalna patera na babeczki pozwoli podać mniejsze ciastka, a patera na owoce będzie odświeżającym uzupełnienie posiłku. Na takim naczyniu możesz także wyłożyć sery, wędliny i wszelkiego rodzaju przekąski – ogranicza Cię tylko swoja własna wyobraźnia!